сряда, август 23, 2006 

кратко

Олеле, олеле, олеле.
9.26pm, в 9.30pm Васко ме чака у тях, за да тръгваме, а аз още не съм си приготвила багажа.
Отиваме на море.
Чао на всички.

събота, август 19, 2006 

Златчо и National Geographic


Златчо с големия апарат на бала

Не знам защо се случи така, но днес осъзнах, че още не съм прочела списанията от август, има няколко изостанали броя на Капитал Light, последното 1 и последния National Geographic.

Баща ми разглежда National Geographic и аз сещам да му кажа, че Златчо спечели трето място във фотографския конкурс и тъкмо викам: "Жалко, че не се я публикували", баща ми отваря на 18 страница и аз така се зарадвах: "Ето я, ето я!" :-)

А преди малко пък се сетих, че на картичката за рождения ден му написах, че след като вече имаше два големи материала за Одисей, сега му пожелавам публикация в National Geographic. :-)

И наистина много се радвам за него. :-)
(Въпреки че снимката не ми харесва и даже ми е страшна.)

И така, на страница 18 от августския брой се смее, макар че "смее" звучи просто нелепо, неговата снимка, която може да бъде видяна и тук.

Нека си го кажем направо, кой е най-добрият снимач на индийки в целия свят? :-)

 

сутрин



Към 8 часа реших да не си лягам, напоследък пак се обърна всичко - не мога да заспя до 9 и после ставам в 6.

Показах се на прозореца и всичко беше толкова хубаво - слънчице, съботно спокойствие, зеленина, един съсед (бащата на Ралица) си поправя колата, хората си разхождат кучетата, отиват на пазар, подтичват, обути с маратонки, в посока парка, един пич запали колата и след 5 минути се върна с вестник и пликче (с банички най-вероятно, поне така ми се стори).

Толкова хубаво, заръфах една праскова (да, именно "заръфах", защото беше сладка, но твърда) и отидох другаде.

Не, напротив, бях точно там.
В тази хубава съботна сутрин.

Снощи Ралица ми разказваше за един мъж, който по цял ден, ама буквално по цял ден обикаля блока с едно малко бяло кученце. Никога не съм го виждала.
Осъзнах, че не поддържам никакви контакти със съседите си, защото ми се струва твърде махленско, ама в лошия смисъл.
Напоследък се виждам с Ралица, ама аз не я приемам като съседка. А иначе другите си ходят на гости, вечер пият заедно ракия, слушат ABBA, обсъждат кой какво си е купил, кой къде работи, децата как са, а пък мойте да знаеш...

Един дядо обиколи 20 пъти алейките пред блока с едно малко черно кученце и накрая се прибраха в съседния вход. А аз дори не знаех, че живеят там.

Сега видях нещо много хубаво в това да си приятел със съседите си, като оставим настрана Амели и всички филми, наистина има нещо чаровно.
Бях изумена и трогната, като една съседка казала на мама, че като видяла некролога на Съни на връщане от работа, не спала цяла нощ. И подозирам, че е имало още такива хора.
Защото всички познаваха Съни, тя винаги е живяла тук, с нея се пренесохме, всички я обичат, тя винаги отиваше да се гали, беше послушна, не лаеше през нощта, въобще беше едно чудесно куче.
О, Съни е страхотна! Тя не е куче. (ама наистина)

Та стоях си на балкона, ръфах твърдата праскова и тогава от другия вход излязоха Майкъл и бащата на Ники. (на снимката горе, за съжаление zoom-ът ми не работи)
Майкъл е най-сладкото чау-чау на света, толкова миличко, добричко, обичливо, пухкаво, а бащата на Ники много го обича. Двамата всеки ден си правят дълги разходки и ми се струва, че се разбират чудесно.

Като гледах как бавно-бавно и търпеливо пристъпва бащата на Ники и се спира на всяка тревичка, която той реши да подуши (защото никога не го пускат от каишката, защото е глупав и се губи :-)), изведнъж много ми се прииска да си имам кученце.
За секунда всичко ми беше толкова ясно и хубаво - как бавно ще го разхождам, няма да го карам да бърза, колко ще ми е хубаво и как ще го обичам.

И тогава то ме удари по главата!
Как ще го обичам.

Най-големият ми страх, който засега е чисто теоритичен, макар че го усещам много силно, е, че няма да обичам децата си. Това е в състояние да ме прави убедена, че аз деца няма да имам, защото не искам детето ми да знае, че майка му не го обича. Грижи се за него, пере, готви, чисти, купува му разни неща, но не го обича.
Защото знам, че няма да обичам някого просто защото това се очаква от мен.

Но мислейки си за кученце, ми се стори толкова естествено. И осъзнах, че ако съм отворена и през цялото време съм тук и сега, ще обичам всички, кученцето, детето. Имам предвид наистина - бяла светлина, да забравим думите.

вторник, август 08, 2006 

почти студентка

Приеха ме книгоиздаване! :-)
Урррраааа! :-)

понеделник, август 07, 2006 

Фестивал за късометражно кино

След изпита в петък минах през офиса на мама, хапнахме, поприказвах си с Ива и тръгнах към автогарата.
Отдалече видях Севи с огромния самар (80 литра!) и ми стана толкова хубаво. :-)

Пътуването в автобуса не беше от най-приятните, но с Васко поне поспахме. Четохме Морски жокер 2006 (от новото 1) и си набелязахме няколко примамливи дестинации. :-)
Браво на автора и на фотографа, перфектна работа, наистина!

Помолихме шофьора да ни спре пред къмпинг "Бяла река" и по едно време той каза: "Слизайте!".
Обаче ни остави по средата на нищото.



Попитахме чичкото от бензиностанцията отреща накъде сме, той каза, че там няма къмпинг, бил на десетина километрна нагоре. Спираме един пич и той вика: "Точно тук е къмпнгът". Оттам Севи звъни на Киро, за да види от сайта телефони на организаторите, ние съвсем се объркахме.
Надя Илиева, координатор - супермацка, обясни ни къде точно да идем, даже каза, че ако съвсем се загубим, ще дойде кола да ни вземе, много миличка. :-)

Едни пичове с лошо кученце ни закараха до Калофер и оттам намерихме табелите, които да следваме. После по един черен път, камънаци, прахоляк, всички коли, които минават, претъпкани с хора и багаж, никой не може да ни качи.

"Ее, хора, бихме ли се качили на каручка? Знам, че това е едно от петте най-важни правила на стопаджията - не отказвай на каручка.", знам това от Богдан Русев. :-)
Минута по-късно - каручка. Въобще не сме стопирали, чичкото сам предложи да ни закара.



Боже, хора, толкова е страшно! Леле, имах чувството, че всеки момент ще се обърнем, пътят - само камъни, стръмно, ужас. Севи каза, че е по-страшно от рафтинг! :-)
Но чичкото ни успокои, пък и кончето Събка беше много внимателно. :-)

След още няколко километра ходене видяхме сграда, оказа се Мъжкият манастир, а от сайта знаехме, че фестивалът е на около 300 метра от него.
О, такова облекчение изпитах, като видях надписа:



Бърза опънахме палатката, грабнахме два чувала и очилата с диоптър и отидохме на поляната, където се прожектират филмите.

Уф, аз много обичам киното, наистина много, но не мога да търпя подобни глупости! Толкова бяха тъпи всички филми, на които стояхме, че просто нямам думи. От алтернативен фестивал като този очаквах готини идеи с малко пари (това да е минусът), а то... Просто трагично!
Поспах малко, нахапаха ни комарите и си отидохме в палатката. :-)

Хубава вечер на свещи, страшна тъмна гора и тяясна палатка! :-)
Аз за първи път спах в чувал и за мен беше нещо ново, в началото окей, ама толкова тясно ми стана по едно време, исках да се наместя, за да се повъртя малко, но нямаше как, защото постоянно бутах Севи.
Е, някак заспах и се събудих в значително по-широко пространство - Севи и Васко бяха излезли да спят навън.

Къмпингът се казва Бяла река, защото оттам минава тя, взехме си музичка и отидохме да се разхладим.



Като всяка течаща вода и тази беше ледена. Севи предложи да влезем и наджапа малко над коленете. Както може да се разбере по физиономията й, тя въобще нямаше предвид да се къпем, както разбра Васко.
Секунда по-късно той уплашено се показа над водата, крещейки: "Хора, толкова е студено!"





Уморени от плуването и жегата, се върнахме в палатката, където добре се посмяхме и после поспахме. :-)







После вечеряхме в едно сладко ресторантче с много вкусни картофки. :-)
И пак хубава (и страшна) вечер пред палатката. :-)



През нощта ми беше толкова тясно и задушно, че не издържах и излязох да спя навън. Опипвах наоколо, за да намеря фенера, само че кой знае къде беше и аз съвсем самичка в тъмната нощ едва-едва успях да се мушна в чувала, като в бързането (от страх) го напълних със сухи листа, които яко ми боцкаха.

Събудихме се, събрахме си покъщнината и, знаейки колко километра пеша ни чакат, бързо поехме към Калофер.
Страшна жега, тежък багаж, всички коли пълни...



Най-после мина една, пич и мацката му плюс много багаж отзад, качиха само мен, защото нямаше място, но поне взех раниците. Бяха си пуснали сборен диск на RHCP и ми станаха много симпатични.
Оставиха ме пред чешмата, където да чакам Севи и Васко, помогнаха ми с багажа и аз седнах на сянка под едно дърво, пуснах си плеъра и зачаках.

Имаше много готини животни - едно сладко конче и едно мнооого весело кученце, което така ми се зарадва. :-)





След около половин час от една Лада скочиха Васко и Севи и заедно поехме през Калофер. Тъкмо отидохме на центъра, за да разгледаме, и се оказа, че автобусът за Карлово тръгва и ние се качихме, като, поне аз, запазих доста соц спомени от Калофер.

В Карлово седнахме да хапнем и попаднахме на най-разсеяния (ама сладко разсеян) сервитьор от доста време насам.



Носи ни яденето, на мен миш-маш, а на Севи - спагети. С невъоръжено око се виждаше, че моята порция е мъничка, защото за сос за спагетите са ползвали моя миш-маш, хахаха! :-)



После в една тайна горичка ядохме диня, поизцапахме се и тръгнахме към пътя за София.



До Сопот ни качиха двама пичове, а веднага след това - най-добрият човек от много време насам.

Беше за София, така че много време си говорихме, точно "селски човек", ама в добрия смисъл, толкова добродушен и запознат с какво ли не. Въпреки че 10 години е живял в София, а от две си е на село, е много близо до природата.
Разказа нещо, което страшно ме впечетли - биодизел. Прави се от някакви растения и е изцяло еко, тоест изобщо, ама изобщо не замърсява околната среда, а струва само 30-40 ст на литър! До година-две ще стане масов, ох, дано! :-)
Въобще за земеделие - страшно интересни неща, и то много хубави, разни европейски фондове, субсидии, ала-бала, в момента много земеделци в Долината на розите изкарвали твърда заплата 600-700 лева на месец и той твърди, че скоро от големите градове хората ще почнах да се връщат на село. Което само по себе си е обнадеждаващо. :-)
И други, все интересни неща, които, разбира се, забравих, но нищо. Хубаво е.

неделя, август 06, 2006 

за устния по журналистика

Много благодаря на всички за пожеланията за късмет и всичко останало, много хубаво ми стана. :-)
Е, сега разказвам за изпита, а утре ще оправя снимките от фестивала събота и неделя и ще разкажа и за този трип. :-)


Ами значи викат ни между 7.00am и 7.30am, а изпитът почва от 8.00am, на входа на аудиторията в джобчета ни събират телефоните, личните карти и картончетата от университета и ги трупат на катедрата.
Малко повече от 450 кандидати означава една огрооомна купчина джобчета. На случаен принцип се избират кандидат-студенти и съответнио ги викат, един чичко крещи имената посредата, ама се дере миличкият, а залата е огроомна и има спермного хора, та нищо не се чува.
Ебаси, как може да не им дадат един микрофон?! Стана ми много мъчно за него.

Та повисяхме си като цивки до към 11.00am и после пак си повисяхме на няколко опашки и вече застанах пред вратата. Пуст коридор, пред всяка стая стои по един човек и е много, много тихо. Като в зъболекарски кабинет, напрегнато и всеки чака реда си без капчица желание и с мъъничко страх. Но свършилите излизат усмихнати и облекени.

Е, дойде и моят ред, влизам и се усмихвам мило, председател на комисията беше една много весела лелка, която влезе в стаята ни на писмения заедно с Гого Лозанов и двамата почнаха да си говорят глупости, за да ни успокоят.
Та същата госпожа, хайде, не "лелка", че е малко обидно, беше председател и беше много приказлива и добричка, разпитва ме за училището, което съм завършила, разказва разни неща, за да ме предразположи.

Показаха ми лист с трите въпроса:
>> България и Европейският Съюз
>> Интеграцията на ромите в България
>> Има ли бъдеще вестникът?

По първата и третата казах това-онова, но за десетилетито за ромска интеграция не бях чувала, та там само общи приказки.

"Хм, по втората тема нищо не каза, не можем да ти пишем хубава оценка", малко извинително каза председателката. "Ти всъщност колко имаш на писмения?"
"5.63", казвам гордо.
"Така ли? В работите, който проверявахме ние, имаше едно есе с 5.63. Ти за какво писа?"
"Ами в първият абзац за играта по принцип, как децата...", започнах.
"О, не, явно не е твоята. Но да знаеш каква тема! Аз бях изумена как може ученичка да мисли толкова зряло! Невероятна работа, разказах на всички колеги, даже говорих по радиото за нея. Детето беше писало за Африка! Представяш ли си, за Сомалия?! И за онази прочута снимка..."
"Снимката на Кевин Картър?", прекъснах я изумена. "Ама това е моята тема!"
"Твоята?!", тя се очуди дори повече от мен. "О, поздравления, нека ти стисна ръката! Браво, браво! Прекрасна тема!"

После още си говорихме и накрая ме изгониха, всъщност първо ме пита колко имам на литературата, аз казах, че много малко, даже малко засрамено - 4.25, а тя се усмихна: "Ще влезеш, ще влезеш!"

Вчера мама ми прати sms - "Bravo, ima6 5.00!"

А аз всъщност се ядосах, защото не е честно, има си оценка за писмен, има си и за устен, на устния не се справих и трябваше да имам доста по-малко. Не може само защото единият ти изпит е добър, другата оценка да ти се дава така.

Е, утре е първото класиране. :-)

четвъртък, август 03, 2006 

оценка от писмения по журналистика



Излезли са резултатите от изпита по журналистика, имам 5.63, а само трима са по-добри от мен! :-)
Яху! :-)

Не знам как успях в няколко страници да набутам Васко, Златчо, Кевин Картър, Боно, Ина Григорова, Буковски, Гинсбърг, Керуак, Робърт Пърсиг, Боен клуб (Чък Поланик + Финчър), Плажът (Алекс Гарланд + Дани Бойл), Далчев и сто-процента-изпускам-някого, но явно се е получило. :-)
За пропусналите - темата беше "Игра на оцеляване".

Утре е устният и вече си избрах дрехите, ето го горе потничето, ще бъда много сладка, за да ме хареса Гого Лозанов, който на всичкото отгоре е ръководител на катедрата, в която искам да вляза. :-)

Стискайте палци! :-)

сряда, август 02, 2006 

малко реклама

Миналата седмица си купих чувал и шалте и вече е време да ги ползвам. :-)

Петък, събота и неделя в комплекс Бяла река (на територията на Национален парк "Централен Балкан", който е на 5 км от Калофер) се провежда Международен фестивал за късометражно кино.

Още преди няколко месеца видях сайта и ме грабна мястото.
Екотуризъм и кино е супер, връх Ботев се намира над местнотта Бяла река, само на 300 метра пък има манастир, ако си падате по такива неща, а Калофер е на 5 км.

Много се изненадах, когато в Дневник прочетох, че има само 18 участници, само двама от които са българи, при това единият живее в Австрия.
Повечето били от някакво филмово училище в Гермация.
Но това е окей, само трябва да си вземем очилата, за да четем субтитрите. :-)


И така, ако някой прояви интерес, малко инфо:

>> Официален сайт
>> статия в Дневник (засега достъпна, но не знам кога ще мине в платения архив)


Ако нямате кола и не си падате от излизането от София (за стоп):
БДЖ предлага само два влака в много тъпо време - в 7.40am и в 10.15pm, така че остава автобус (който е само един!) - в 3.00pm
(може да пробвате и през 3 на 100, ама като гледам, май няма оферти)

вторник, август 01, 2006 

сутрини



Аз съм от хората, които си лягат много късно (когато за повечето денят започва) и стават в късния следобед.
Има нещо невероятно в сутрините. Когато още навън няма никакви хора, между 6 и 7 примерно, когато все е още е достатъчно тихо, за да чувам плясъка на крилете на гълъбите. Много гълъби, обичам да ги храня.
Свежо, леко хладно, спокойно.

Снощи започнах (и преполових) "Художникът" на Уилям Уортън, чудесна книга, която препоръчвам на всички.
Та към 6.30am отидох до хладилника да си взема едно кисело мляко за пиене и небрежно погледнах през прозореца.
Небето така хубаво ми се върза с книжката, на художника би му харесало. :-)

Иска ми се да рисувах като него. Или не като него, просто да рисувам нелошо.
Фотографията е малко порърхностна - щрак! и си бегаш, докато рисуването...
Да, книгата е хубава, отведе ме на нови места.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.