четвъртък, септември 28, 2006 

чистене

Чета си снощи Едно и си харесвам един хостел във Варна, радостна пиша sms на Васко да ходим там извън сезона (защото аз никога не съм ходила във Варна), като се надявам да не го събудя.
Той обаче веднага ми отговаря.
Оказва се, че и той като мен се чуди какво да прави в пет сутринта и аз предлагам да излезем.

С общо двата лева и шейсет и четири стотинки си купуваме топла питка, топено сиренце, майонеза и малко Снежанка.
Като някаква клошари сядаме в градинката и започваме да ядем. Минава партулка и аз почвам да се шашкам: "Е, ебаси, аз нямам лична карта, дори не е в мен бележката, че са ми я откраднали!"
Смеем се колко яко ще е, ако баща ми мине покрай нас на път за работа, за първа смяна излиза много рано.

Хрумва ми хубава идея - да почистим основно градинката и Васко се съгласява. :-)
Сега трябва да си купим голяяма метла (като на чистачките), гребло, лопата, ала-бала, вадя ръкавичките, останали от пролетното чистене, пакет чувалчета за смет и почваме! :-)

неделя, септември 24, 2006 

звездата :-)

woo hoo!

петък, септември 22, 2006 

просто трябваше да го кажа

Ninja!

via Антония

четвъртък, септември 21, 2006 

късометражни анимации

Снощи нямаше интернет и за да забавлявам Светли, му пусках късометражни анимации. Свалих ги преди няколко месеца от сайта на Gobelins.
Той май не се впечетли и дори каза, че не ги схващал (?!).

Както и да е, просто исках да споделя малко красота, идеи и настроение.

Sébastien (любимото ми! толкова го обичам! :-))
+
La migration Bigoudenn
La craie et le sabre
ChaChaChat

архивът (scroll до долу)


Всъщност вчера попаднах на сайта на Пиратите и оттам тръгна всичко. (Боже, колко труд за минута и малко...)

събота, септември 16, 2006 

inexpensive adventures



Когато ни ограбиха на морето, имах много хубаво преживяване. С мен наистина се случи нещо важно.

Оттогава ми е хубаво у мен да няма нищо скъпо, мама ми купи най-евтината нова Нокиа, която намери, аз дори не я бях виждала и ми беше все тая каква е, а тя се оказа много хубав телефон между другото, има страхотни пинизи, както ги нарича Киро.
Харесва ми да ходя с малко пари у себе си. Да не купувам всичко, което поискам просто защото го искам.

Изведнъж открих, че много ми харесва да правя евтини неща.
Сетих се за Inexpensive adventures на Пенелопе.

Вчера прекарах няколко часа сама на закътаните пейки на НДК, боса и седнала по турски, дочетох третия том с разкази на Съмърсет Моъм, а после започнах "Цветният воал".

След това отидох на rebirthing.

четвъртък, септември 14, 2006 

Иха! :-)

Минах през Теди уж за малко, само да й върна едни книги, но майката ме посрещна толкова весела и радостна, седнахме, сложиха ми да хапна, почерпиха ме с ядки, фреш от грейпфрут и лимон, радост, смях и светлина.

"Айде с мен на рибърдинг", каза. "Айде да зарадваме Пепси."

Как така успя само с едно изречение да ми помогне да преодолея всичко онова, което?

неделя, септември 10, 2006 

книжка с приказка

Много обичам да рисувам, но за съжаление не мога. Наистина не мога, вече и с човечетата-клечки не се справям.
А имам огромно желание, имам много идеи, обичам да измислям разни неща, които могат да зарадват някого.

Преди няколко месеца написах първата си приказка, която исках да споделя със света. Хрумна ми нова идея, която постепенно се разрастваше, като накрая стигна до следното: handmade книжки, може би десетина копия (за колкото ми стигнат силите, като се има предвид, че всяка е около 40-45 страници), на всяка страничка - рисунка + малко текст, книжките ще се разпространяват изцяло под Криейтив комънс и Бууккросинг, тоест четеш и даваш на някого, идеята ми е да не се застои в някой шкаф тази приказка. Защото я смятам за важна.

И така, отдавна съм готова със скиците и с текста, но все отлагах началото. Купих си моливи, реших да бъде черно-бяла (за по-лесно :-)), купих сив картон за кориците, но... Първо да минат изпитите, после да мине един-какво-си, после да мине морето, е, най-после получих листата нарязани (10x10см) и преди няколко вечери... започнах.



Но каква греда!
Аз не мога да рисувам!

Скиците бяха грозни, защото бяха скици и това беше окей, но сега, когато вече всичко трябваше да бъде що-горе "хубаво", се провалям по всички линии.
Не мога да нарисувам дори една уплашена баба с лейка! (виж снимката по-горе)

Стана ми тоолкова мъчно! Как може да рисувам толкова зле? Да имам идея, която обичам и която искам да осъществя, и да не мога да се справя. :-(
Идеше ми да захвъря всичко, да се предам и никога повече да не отварям този въпрос.

Разходих се из стаята и очите ми се спряха на Лора от сутрин до вечер.

Тази книга за мен има специална история. Още когато проектът беше предстоящ, много ме заинтригува. Книга със саундтрак, много интересно, чудех се какво ще излезе. И не знам как, лека-полека аз се влюбих в тази книга без да съм я чела.
Мина време, но аз не си я купувах.
На един мой рожден ден все пак реших да си я взема, а по-късно същия ден май се оказа (казвам май, защото тази история така и не се изясни :-)), че и Ераг ми я е купил, защото "изглеждала мой тип" или нещо такова.

И какво разочарование, книгата беше много тъпа!
Или всъщност не беше, както се оказа по-късно, но аз бях страшно разочарована. (Нещо като Г.Г. и Бьоф Строганов) Бях си представяла колко умна и забавна е тази книга, как ме кара да спирам на всяка страница, за да се удивя колко умен е авторът.
Нищо подобно, Лора от сутрин до вечер ми се стори блудкава и, по-лошото, дооста "повлияна" от Бриджет Джоунс и май още няколко имаше, тоест грубо изплагиатствана.

Както и да е, преди няколко вечери я взех, за да я разгледам, зачетох се и се изгубих в нея. Всъщност не в текста, а в картинките.
Докато се усетя и вече я бях свършила.

Шошо не пише зле, окей, но истинският гений е Ясен Григоров - илюстраторът!
В резюмето за него на задната корица пише, че е спечелил най-голямата награда за илюстрации в света - Bologna Ragazzi Award. Разбирам защо.

Мъничките картинки правят Лора от сутрин до вечер тоолкова хубава, някои изглеждат надраскани набързо, други са направо задраскани, а някои са истинска красота.


(по-голям размер)
Тук Лора отива в Зоопарка - апартамента на едни приятели (Тигърчето, Ламята, Петела и Кучето), невероятно място на шестия етаж с гледка към Градския парк, където всички са спокойни и щастливи и пушат по цял ден.
Петела и Кучето и тениските им ме разбиват! :-)



(по-голям размер)
Лора се вижда с Рок, кученцето й, което куриерът е спасил от нейния апартамент, където лошите нахлуха, търсейки зарчетата, и оставиха всичко с главата надолу.
(както и да е :-))



(по-голям размер)
"Залезът в този есенен ден се точеше безкрайно. Хората в големия град имаха чувството, че слънцето е започнало да залязва още в ранния следобед, а в седем и петнадесет вечерта то все още потреперваше над планината в ярнооранжева мараня и пръскаше наоколо лъчи, напоени със спомените от отминалото лято и надеждите за следващото. Това бе една от онези вечери, когато човек си казва: "Е, и това лято си отиде! Днес беше последният истински летен ден..." Но "последният истински летен ден" всъщност не съществува, така както не съществуват "най-красивата лятна нощ" и "най-добрият приятел". Последният истински летен ден неусетно прелива в първия есенен, така както красотата неусетно се превръща в отврат, а неприятният човек може да стане твой безценен приятел. Едва ли има нещо, което по-красноречиво да отрича абсолютите в живота от една вечер в края на лятото. Или началото на есента.
Потоците от коли оредяваха и изтъняваха, а лекият вятър бързо разгонваше талазите синкав дим, които се точеха около най-натоварените кръстовища и улици. В тези моменти на затишие, във финалните издихания на обърканият ден градът беше като жив организъм, както биха се изразили непубликуваните поети. Градът беше весела домакиня, излязла в привечерния час да помете двора и да си потананика. Градът беше подпийнал рожденик, който крачеше към дома, скрил малка бутилка от любимото си в десния джоб на сакото. Градът беше изтощено от смях гигантско дете, което не спираше да размества улици, къщи, квртали и да се забавлява с объркването на хората."

Книжката страшно ме вдъхнови и от сърце ви препоръчвам картинките. (Пък вече и историята ми се струва забавна :-)) Дискът обаче никога не съм го слушала и подозирам, че се е затрил някъде.

А що се отнася до моята книжка - не съм се отказала! :-)

понеделник, септември 04, 2006 

Стив Ъруин (1962 - 2006)


снимката е от bbc.co.uk

Стив Ъруин е починал днес, прободен в сърцето от скат, докато е снимал епизод от поредицата "Най-смъртоносните животни в океана".

Муу, толкова ми стана мъчно. :-(



Историята на Стив в снимки от bbc.co.uk
Стив в Уикипедия

неделя, септември 03, 2006 

страховете се уплашиха


благодарение на Уикипедия

Седях си сама на тераската, свързваща нашата стая и тази на Киро и Севи. Слънцето нежно залязваше, виждах лъчите като в клип на Air, пред мен беше морето, където плуваха лодки и яхти, а точно пред очите ми беше пристанището на Балчик.

Всичко ми беше толкова бавно, гледах как синята рокличка и ризката на Севи се полюшват на простора, наргилето на Киро се беше свило в ъгъла, сандалите на Севи я чакаха пред вратата с разкопчани каишки, готови да я посрещнат. Пликчето, на което пишеше храна, беше почти празно. Отвътре се виждаха четири пакетчета айс кафе Якобс, така ми се пиеше, но нямахме мляко.
Лятно спокойствие. Точно това беше в мен.

Онази сутрин разбрахме, че през нощта са ни ограбили. Докато сме били в стаята (3 на 3 метра като само леглото беше 2 на 2) и сме спели.
Бяха взели раницата на Васко, където имаше спален чувал и малко дрехи, а аз пострадах значително повече - телефона, mp3 player-а, лентовия Олимпус, жълтите очила, парите, личната ми карта, несесерчето за нокти Солинген, впоследствие се оказа, че са взели дори единия челник, като са оставили счупения.
Сякаш не се отнасяше за мен. Нито за някой познат. Просто нещо се случи някъде и някому.

Полицаите бяха невероятни.
"Нашият" се казва Николай Митев. Добрият полицай от филмите. Страшно мил, веднага ни запомни имената, разбиращ, загрижен (когато вчера Васко му се обадил, попитал как сме се прибрали, всичко наред ли е, пратил ми много поздрави). Не носеше униформа, а светли дрехи и часовник като на баща ми. Имаше нещо ангелско в него.
Другият, чието име не разбрах, също не беше униформен. При него давах показания, той беше страшен идиот. Само глупости, приличаше ми на един човек когото дори не познавам (Асен на Снежана :-)). Описа чантата ми като "платнена торбичка", на което аз се скарах:
"Това ми е чантата от бала, ей!"
"А, така ли, извинявай", пописа малко. "Платнена торбичка, която използвала за чанта на бала"
"Хахаха! Айде сега delete."

Друг полицай ми взе отпечатъци. "Отпусни ръце", каза. "Аз ще ги направлявам." Беше толкова нежен. Имах чувството, че пръстите ми стават прозрачни.

Дали това бяха знаци? Да не се привързвам към вещите си, да не си купувам несесерчета за нокти за 80 кинта, да сваля жълтите очила, които правят света слънчев и прекрасен, и да се вгледам в него, да го обикна без стъклото помежду ни.

Най-вероятно никакви значи не са били, въпреки това се чувствах чудесно. Спокойно и тихо.
Като разказвача от Боен клуб (Едуард Нортън във филма), който разбира, че едва когато си загубил всичко, си свободен да вършиш всичко.

Мисля, че крадецът е бил добър. На масичката, откъдето е взел очилата и телефона ми, имаше пачка пари в брой. 27 лева и 10 стотинки.
Оставил ги е.

Не ми трябваше пожар, в който да изгори апартаментът ми, пълен с дизайнерски сокоизстисквачки, за да стигна до това, до което стигна разказвачът.
Един малък морски обир беше достатъчен.

Абсурдното е, че преди това бяхме на палатки и после в пещерите на Камен бряг, където си оставяш нещата и те няма цял ден, Жоро и Ая казаха, че никога досега не е имало случай нещо да липсва.
Отивайки в града, всичко се променя. Там ходят други хора.

Седейки си сама на балкона, докато другите спяха, усетих как всичките ми страхове уплашено крещят: "И сега какво?"
Сборът от всички секунди вечер, когато съм била сама и когато съм се страхувала/ опасявала/ тревожила да не би някой да ми открадне телефона/ апарата/ плейъра или квото там, се събра в мъничка прашинка, което духнах срещу слънцето.

И гледайки най-високата мачта на пристанището тогава, взирайки се в неизмитото мастило по дланите си и изучавайки "уникалните" си пръсти, разбрах, че аз не съм уникална, но ясно осъзнавах, че този ден се случи нещо много важно.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.